Gajowice. Zieleniec dla mieszkańców

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Zieleniec przy ul. Pretficza na wrocławskich Gajowicach - zostaje dla mieszkańców. Wspólnymi siłami udało się uchronić drzewa przed wycinką i zachować zielony teren.

Kilka tygodni temu opowiadaliśmy o interwencji mieszkańców, związanej ze zmianą planu zagospodarowania terenu przy ul. Pretficza na wrocławskich Gajowicach i zaplanowaną w tym miejscu, przez spółdzielnię Metalowiec, budowę parkingu kosztem drzew. Ostatnio, otrzymaliśmy informacje, o tym, że między stronami doszło do porozumienia i spółdzielnia odstępuje od budowy parkingu.

Bardzo nas ucieszyła decyzja spółdzielni mieszkaniowej, na temat tego, że odstąpiła od budowy parkingu i wycinki tych kilkunastu drzew na naszym osiedlu. Jest to o tyle ważna informacja, że przede wszystkim spółdzielnia poszła za głosem mieszkańców – mówi Marek Kozioł, Aktywnie na Gajowicach

Po apelu mieszkańców i Rady Osiedla Gajowice oraz po nagłośnieniu tej sprawy przez media, dużo osób podpisało się pod petycją do spółdzielni, co skutkowało odstąpieniem od budowy parkingu. 

Nie chodzi tylko o ten skrawek terenu. Tak naprawdę jednostka, która zarządza dużą częścią zieleni na naszym osiedlu powinna brać pod uwagę ten aspekt zielony i ten potencjał zielony, który wymaga raczej rozbudowywania, a nie ograniczania – dodaje Marek Kozioł

W blokach przy ul. Pretficza 49, 51 oraz 53 zostały rozwieszone przez spółdzielnie Metalowiec ogłoszenia,  za pomocą których mieszkańcy zostali poinformowani o tym, że budowa parkingu została wstrzymana i powstanie tylko zadaszona wiata śmietnikowa.

Dzięki ludziom dobrej woli, którym zależało, żeby to miejsce pozostało z drzewami, aby w lecie dawało cień i osłonę przed słońcem, a ptakom schronienie, zieleniec na naszym osiedlu został uratowany. Bardzo dziękuję wszystkim, a szczególnie prezesowi oraz dyrektorowi spółdzielni Metalowiec, za to że posłuchali głosów mieszkańców i wycofali się z tego nie fortunnego pomysłu – mówi Ryszard Kessler, Przewodniczący Rady Osiedla Gajowice

Mieszkańcy cieszą się, że udało się tę sprawę wyjaśnić i że doszło do porozumienia stron. Liczą na to, że takich sytuacji w przyszłości będzie coraz mniej, a zieleni na osiedlu coraz więcej.

Zobacz również

Social media

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!

Masz istotne informacje?

Napisz do nas:
kontakt@echo24.tv

Najnowsze programy