Zespół Szkolno-Przedszkolny na Asfaltowej. Ostatnia prosta prac

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Zespół Szkolno-Przedszkolny przy ul. Asfaltowej 6 we Wrocławiu jest już prawie gotowy. Obiekt ma ponad 9 tys. metrów kwadratowych i docelowo pomieści tysiąc uczniów i 200 przedszkolaków. Aktualnie w środku trwają prace wykończeniowe, a na zewnątrz trwa między innymi nasadzenie zieleni. Placówka powstała w ciągu dwóch lat, a zakończenie wszystkich prac jest przewidziane na lipiec bieżącego roku.

Wewnątrz placówki znajdzie się między innymi 50 sal lekcyjnych, sale komputerowe, gabinet stomatologiczny, stołówka oraz 3 hale sportowe. Największa z nich posiada trybuny widowiskowe i ma ponad 900 metrów kwadratowych. Będzie również pomieszczenie przeznaczone dla rady osiedla. Dodatkowo na zewnątrz powstała duża bieżnia oraz dwa boiska. Obiekt został również dostosowany do potrzeb osób z niepełnosprawnościami.

Obiekt jest porządnie wyposażony w elektronikę, wentylację, klimatyzację i we wszystkie współczesne udogodnienia, które będą towarzyszyć dzieciom przy nauce – mówi Stanisław Ochman, kierownik budowy, AWM Budownictwo.

Będą również place zabaw i dużo zieleni. Łącznie zostanie posadzonych ponad 5 tys. roślin. 

Obiekt robi wrażenie już od samego wejścia, ponieważ jest okazały. Jest to dwukondygnacyjna zabudowa, rozłożysty obiekt, podzielony na skrzydła, tak, aby można było dobrze zaaranżować naukę. Kolor budynku jest ciemny, piaskowy, dobrze wpisuje się w tamtą przestrzeń. Nie jest to takie krzykliwe i pretensjonalne w projekcie, tylko stonowane, po to, aby ta szkoła była takim pewnym majestatem, ale również miejscem spotkań – mówi Bartosz Nowak, Zarząd Inwestycji Miejskich.

Przygotowujemy się do przekazania i odbiorów przez sanepid i straż pożarną, czyli praktycznie budynek jest na ukończeniu. Doposażamy go w tej chwili w meble i inne rzeczy – mówi Stanisław Ochman.

Na korytarzach pojawiły się już również szafki, gdzie uczniowie będą mogli przechowywać swoje rzeczy.

Kiedy przejdziemy się korytarzem, to jasna podłoga w cętki sprawia, że naprawdę czujemy się komfortowo. Sufit jest wyciszony, ze specjalnie dobranych materiałów naturalnych. Sprawia to naprawdę komfortowe wrażenie. Do tego mamy na drugim piętrze świetliki, gdzie wpada nam naturalne światło. Korytarz ma gdzieś 4 metry szerokości – mówi Bartosz Nowak.

Koszt budowy Zespołu Szkolno Przedszkolnego przy ul. Asfaltowej to ponad 56 mln zł.

Mamy też plany, aby jeszcze w lipcu zaprosić wrocławian na teren tej szkoły i ją po prostu pokazać – mówi Bartosz Nowak, Zarząd Inwestycji Miejskich.

Zobacz również

Social media

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!

Masz istotne informacje?

Napisz do nas:
kontakt@echo24.tv

Najnowsze programy